Задушен заек в бял сос

рецепта: готвене, задушен, заек, сос, ястие, печен, варени картофи, бял ориз, доматена салата, магданоз

1 заек
1 бутилка бяло вино
1 кофичка (200 г) заквасена сметана
1 кутия БГ топено сирене - обикновено или с подправки
2-3 глави лук, нарязан на шайби
черен пипер и бахар на зърна
дафинов лист, бабина душица (това е диворастяща мащерка, която може да се замени с няколко листенца обикновена)


Отстраняват се главата и краката на заека. Нарязва се на парчета, измива се и се накисва в стъклена или порцеланова купа с половината вино, лука и подправките. Покрива с фолио или капак и се оставя в хладилника за 8-12 часа.
Месото се изважда от марината (тя се изхвърля), подсушава се и се запържва в малко олио. Заешкото се нарежда в огнеупорен съд, върху него се натрошава сиренето и се залива със сметаната и останалото вино. Ако прецениш, че течността е малко, сложи и пилешки бульон. Съдът се захлупва и се слага в студена фурна, която се включва на 250 градуса. Като започне да завира ястието, фурната се намалява на 150 градуса. Така се пече около 2 часа. Готовността на мръвките се проверява с клечка за зъби или дървено шишче; вилицата много грозно разкъсва месото.

Ястието се сервира с варени картофи или бял ориз и доматена салата и много магданоз. Много добре се съчетава с шардоне, но и с бира не е лошо.
По същия начин се прави и пиле.


» Задушен заек в червен сос

Няма коментари:

Публикуване на коментар