Чомлек-кебап по драглишки

900 г свинско (телешко, агнешко, овнешко) месо
75 мл олио
25 г масло
100 г кромид лук
500 г арпаджик
20 г брашно
1 1/2 с л доматено пюре
100 г домати
50 мл червено вино
25 г магданоз
1,5 г черен пипер
1 с л чубрица
1 с л сол


. Месото (от бут- шол, ябълка, или от плешка) се нарязва на парченца по 25-30 г.
. Запържва се в част от олиото.
. В същата мазнина след изваждането на месото се задушава до омекване нарязаният на дребно лук.
. Прибавя се разреденото доматено пюре.
. Сместа се разбърква и се задушава, докато остане почти на мазнина.
. Слага се червеният пипер.
. Връща се запърженото месо и се залива с бульон и се прибавя половината от виното.
. Похлупва се плътно с капак и се задушава на умерен огън до полуомекване.
. Прибавя се арпаджикът, който е предварително е задушен в останалата мазнина до полуомекване, обелените и нарязани на дребно червени домати, чубрицата и останалото вино.
. Няколко минути преди да се острани от печката, ястието се поръсва със запеченото брашно и запърженото прясно масло.
. Съдът се разклаща и се оставя да къкри, докато мазнината излезе на повърхността.
. Готовото ястите по желание се поръсва с дребно нарязан магданоз.
. Поднася се с гарнитура от ориз, поръсен със смлян черен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар