Бобена яхния с картофи по селски

250-300 гр. бял боб
3-4 картофа
2 моркова
1 гл. кромид лук
50 мл. доматен сок
2 с.л. универсална подправка
30 мл. олио
2 с.л. брашно
1 ч.л. вегета
сол и черен пипер
ароматни треви


Бобът накисваме в студена вода за 1 нощ. На сутринта я изхвърляме, измиваме бобът и го слагаме, отново в студена вода, да се вари на умерен огън. Почистваме зеленчуците и ги нарязваме – картофите на дребни кубчета, а морковите и лукът – на по-едро. Щом бобът почти се свари, добавяме първо морковите и лука, а след 10-тина минути и картофите и универсалната подправка. Доливаме олиото и доматения сок и оставяме яхнията на огъня, докато всички продукти се сварят. Размиваме брашното със студена вода на рядка кашица. Отместваме тенджерата от огъня, изсипваме я вътре, като постоянно разбъркваме и връщаме тенджерата обратно на огъня. Щом клокне, добавяме ситно нарязани пресни или стрити сухи ароматни треви на вкус, подправяме със сол, вегета и черен пипер, и разбъркваме. Изключваме котлона и оставяме яхнията да къкри отгоре, докато изстива.

• Яхнията се хапва с люти чушлета. Може да ги добавите вътре или да ги сервирате отделно.



Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар