Великденски традиции в Баня, Разложко

Великден
Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват възкресението на своя Господ Иисус Христос. Великден е християнски празник ,честващ възкресението на Исус Христос три дена след неговото разпъване на Светият Петък и дава края на постите. Символ на възкресението е яйцето от което птицата се излюпва.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се три дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите "Христос Воскресе". При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение", при слизането на Благодатния огън.

Великден е време на пролетните празненства, време за посрещане на лалетата, кокичетата и нарциса. Великден е най-светият празник в християнският календар, следван от Коледа и е почивен ден в повечето страни с християнски традиции.
Българските великденски празници са вариация на традиционните православните великденски традиции. Тук в България, "боренето" на яйца (или както казват в различни части от страната "чукане", "къцане") е по-забавно от изяждането им. Вярва се, че човекът с последното несчупено яйце ще има цяла година късмет.

Възкресение
В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Яркочервеното яйце е символ на Великден за православните християни по цял свят. Традиционният християнски поздрав е: $Христос возкресе". А отговорът е: "Во истина возкресе". Поздравът трае през 40-те дни след Великден. Първото яйце се боядисва в червено за да символизира кръвта на Христос и се запазва – или се заравя в полето ,за да осигури плодовитост или се държи в къщи за късмет. През великденската неделя женените двойки посещават шаферът от сватбата им и се сервира печено агне за обяд.

Християнска традиция за червеното яйце е свързана с легенда.Мария Магдалена, която Исус е излекувал от всичките зли духове в нея, била първата видяла Исус жив след, като се е възкресил от мъртвите. Тя отишла да съобщи на света добрата новина. Стигнала до Рим в палата на император Тиберий. Според традицията, всеки посетител трябвало да носи подарък на императора.

Богатите хора носели скъпи подаръци, докато бедните само каквото можели да си позволят. Мария Магдалена занесла яйце в палата на Тиберий и му го подала със следният поздрав: "Исус възкресна!" Императорът не можел да повярва на думите и отвърнал: Как може да възкресе?! Невъзможно е както това яйце да стане червено!
Докато Тиберий говорел, яйцето в ръцете на Мария Магдалена започнало да променя цвета си докато на края станало ярко червено. Великденският поздрав от тогава останал "Исус возкресе" и всички християни по света боядисват яйцата в червено (както и други цветове) на Великден ,за да отпразнуват тяхната вяра в прераждането.

Боядисване на Великденското яйце
В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата,а после на всички останали от семейството. След този ритуал боядисването се поема от младите жени в къщата.

До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика — оранжева, зелено — с коприва, жълто — с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.

Винаги, когато се боядисвали яйца, се приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането (пиливан), ще е най-здрав през годината.




Връзки: Великденски традиции в Баня, Великденски обичаи, Страстната седмица

1 коментар:

  1. Пиринският край наистина е много богат на автентични традиции. Много се забавлявам всеки път като посетя село Баня. Всяка година на Велик ден аз и семейството ми се настаняваме в хотела на Спаска, и се чувстваме като у дома. Винаги сме си изкарвали превъзходно.

    ОтговорИзтриване