Как да подредим масата за хранене?


Идва моментът, когато гостите сядат на масата. Още преди да са вкусили от вашите ястия, те ще огледат с критично око подредбата на приборите, покривката, чашите, салфетките и окрасата. Затова е много важно да се спазват определени правила, възприети по нашите ширини.

Започнете от покривката - бялата е именно за празнични дни, но предложението може да се видоизмени, да се разнообрази с нови идеи, да се търси хармония между нейния цвят и този на салфетките, на сервиза за хранене, на украсата с цветя. Основното правило при цветята е те да са в плитки вази, за да не пречат на разговора между сътрапезниците. Друг елемент от украсата са свещите, които придават празнично настроение на вечерята и внасят топлина и уют.

Стигнахме и до чиниите, чашите и приборите. Ние ще ви запознаем с класическата подредба. Вляво от чинията поставяме малка вилица за студено или топло предястие и голяма вилица за основното ястие. Вдясно са - отвън на вътре - малкия нож за предястието, лъжица за супа и голям нож за онсовното ястие. Над чинията слагаме малка лъжичка или виличка за десерт, като дръжката на виличката е насочена наляво, а на лъжичката - надясно.

Чашите се подреждат по същата логика - да се ползват отвън на вътре. Мястото им е над върха на ножовете, като най-дясната е за аперитив, следва чаша за безалкохолна напитка, а до нея са чашите за вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар