Ориз по китайски

Продукти:
1 ч.ч. ориз
1-2 глави кромид
2-3 чушки
2-3-4 кисели краставички или прясна краставица
2-3 моркова
малко гъби
1 ч.ч. 200 г. свинско месо или пилешки гърди (може и без месо)
2 или повече яйца

Приготвяне:
Този начин на приготвяне на ориз е резултат от четене на много рецепти, готвене на ориз и експериментиране, докато се получи тази рецепта. Винаги става вкусно, не е имало случай да не се получи:)

Слагате 1 ч.ч. ориз в 2 ч.ч. студена вода и - на котлона в съд с капак.
Когато ориза поеме водата го махате. Не е съвсем сварен, омекнал, но не разварен. Не бъркате по време на варенето и след това. Оставяте го настрана както си е захлупен.

Всички продукти ги нарязвате по отделно, поръсвате ги с малко соев сос и пържите по отделно в силно загрята мазнина, в дълбок тиган уок.

След като запържите и месото, в по-голям съд - уок (можете да ползвате всеки съд с дебело дъно и капак), в силно загрята мазнина, слагате яйцата. Преди те да се изпържат напълно, още докато са малко сурови, за да останат на лентички, при тях слагате ориза и другите продукти.

Важно е да се бърка постоянно за да не залепне ориза. Важно е и да има достатъчно мазнина.
След малко всичко е готово, ориза и останалите съставки са напълно смесени.

Понеже продуктите се пържат поотделно (така пише по книгите). Аз правя така - първо птържа лука, след което с сдървената лопатка го повдигам по стените на уока., след което слагам гъбите, ако е нужно доливам малко илио, когато са готови слагам морковите. Изваждам зеленчуците от уока и тогава пържо месото нарязано на малки хапки, посипани с чесново брашно и джинджифил. Киселите крастваички и чушките нарязани на тънки кръгчета не се пържат:) Трябва да се внимава ястието да не стане прекалено мазно.

Другото, с което трябва да се внимава е солта защото соевия сос е солен. Както бе казала една дама, която много уважавам - подпрвкита винги може да се добавят към едно ястие, но не могат да махнат. Аз сол не използвам, защото храната съдържа достатъчно натриев хлорид

Няма коментари:

Публикуване на коментар