Чомлек по баненски

Съставки:
2 кг. телешки джолан
1 кг. картофи
6 гл. лук
500 ml червено вино
15 ск. чесън
2 люти чушки
1 с. л. червен пипер
Чер пипер (зърна)
3 дафинови листа

Приготвяне и сервиране:
Месото се измива, нарязва се на парчета като за кебап и се пържи в мазнината заедно със ситно нарязания лук. След омекването на лука се прибавят доматеното пюре, брашното, червеният пипер и сол на вкус. След това месото се залива с виното и водата и се вари заедно с прибавените към соса подправки - дафинов лист, бахар, черен пипер и чубрица. Изчистеният арпаджик и обелените скилидки на чесъна се прибавят, когато месото е почти омекнало.След това всички продукти се слагат в глинен съд. Капакът се замазва с тесто и ястието се вари на 180° около 5 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар