Продукти:
5 кг. много зелени камби
2 глави хубав, бял карфиол
1 кг. моркови (най-добре малки морковчета)
1 кг. корнишончета
1 кг. малки зелени доматчета
1/2 кг. брюкселско зеле (в чест на Европата, до миналата година не слагах)
1/2 кг. чесън
1/2 кг. малки лукчета
1 дюля
корен хрян
глава целина
листа целина
За саламурата:
17 чаши вода
1 чаша оцет (6 гр. ябълков)
1 1/4 чаша обикновена готварска сол
Приготовление:
Количеството на продуктите е примерно, някои зеленчуци могат да се увеличат за сметка на други според конкретните предпочитания. Всичко се измива, почиства, нарязва и се подрежда в бидонче, каче, или големи буркани. Хрянът се стърже или се реже на ситно, чесънът се накъсва на скилидки. Най-отгоре се прави венче от целина, за да не изплува туршията и се залива със саламурата.
Саламурата от своя страна се приготвя по най-елементарния начин: разбъркват се водата, оцетът и солта.
След няколко дни туршията започва да се преточва, зависи от времето колко дълго продължава това (тоест, ако се случи да е по-топло туршията става по-бързо), после евентуално може да се пресече с калиев сорбат например.
Няма коментари:
Публикуване на коментар