Ако искате да изжиеете нещо незабравимо – просто опитайте хайдушко чеверме. Това е истинска кулинарна атракция. Свързана е със стара народна традиция произлязла от хадутите, която и днес битува в различни кътчета на България.
Чеверме се прави по различни поводи, но най-често за празник или за здраве на семейството. По този случай се коли агне или овца. Одрано и почистено от вътрешностите, животно се посолява, зашива. Набучва на дълъг прът по цялата дължина и така вече е готово за печене.
Запалва се голям огън, на който изгарят около половин кубик дърва, за да стане хубава жар. Когато пламъците са затихнали, на височина около 40 - 60 см от жарта се поставя агнето, прикрепено на два чатала. То се непрекъснато се върти, като от време на време месото се намазва с лой (може и масло). Доброто чеверме става на бавен огън, за не по-малко от 7 часа. Когато е готово, се сваля от големия шиш, разчупва се на парчета и месото само се отделя от костите. Под и над него за около 15 минути се слагат борови или елхови клони, които му придават особен аромат (така са правили хайдутите).
Удоволствието от такова ястие е изключително, не само поради добрия вкус, но и атракцията е наповторима. Особено ако към вкуса на приятно препеченото агнешко добавим чашка хубата българска ракия или руйно червено вино ефекта е страхотен.
Преживяването е наистина незабравимо, ако можеш да гледаш как чевермето се върти на шиша върху тлеещата жарава, на поляна сред вековни борове и ели, до студен планински ручей, в който се изстудяват напитките и динята за десерт.
КОМЕНТАРИ - НОВИНИ ЗА ХОТЕЛА, ПОЧИВКА В СЕЛО БАНЯ, РЕЦЕПТИ ЗА ЯСТИЯ ОТ ПИРИНСКО
Чеверме по хайдушки
Етикети:
Печено,
По селски,
Традиционни
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Интересни ястия
- Сиромашка златна печеница с картофи
- Майонезена салата с консервирана риба
- Омлет по белгийски със шунка и газирана вода
- Балканска каварма с кашкавал и лук
- Бобена яхния с картофи и лук по селски
- Царевична пита с чушки и сирене
- Чомлек-кебап по драглишки - рецепта от село Горно Драглище
- Картофи по драглишки - рецепта от село Горно Драглище
- Вегетарианска мусака с лук и зелен фасул
- Забулени яйца върху канапе
- Мусака от зеле, картофи и ориз
- Салата от тиква и ябълки
- Фетучини с репей и грах
- Риба с кисели краставички
- Телешки кюфтета със спанак
- Оризов сладкиш с масло
- Ароматни краставици по гръцки
- Кисело-сладка салата от чушки и зеле
- Кисело-сладки свински ребра
- Омлет с краставица и соев сос
- Пържени соеви кълнове
- Пърлени хлебчета
Етикети
Традиционни
На фурна
По селски
Ястия с месо
Задушено
Вегетариан
Готвено
Постни ястия
Разделно хранене
Закуски
Предястия
Рецепти
Баница
Питки
Салати
Яйца
Супи
Печено
Риба
Морски дарове
Баня
Пица
Спагети
Дивеч
Ресторант
ЯСТИЯ за БЪДНИ ВЕЧЕР
Google
Keywords
english version
Десерти
За нас
Ключови думи
Коментари
Кулинарни съвети
Мнения
Напитки
Скара
Форум
английска версия
търсачки
contacts
rooms flats
site map карта сайт
strastna-sedmica
velikden
velikdenski obichai
Апартаменти
Боза
Великденско меню
Галерия
Пирин
При Спаска
Фотогалерия
контакти
стаи
Няма коментари:
Публикуване на коментар