Чеверме по хайдушки

Ако искате да изжиеете нещо незабравимо – просто опитайте хайдушко чеверме. Това е истинска кулинарна атракция. Свързана е със стара народна традиция произлязла от хадутите, която и днес битува в различни кътчета на България.

Чеверме се прави по различни поводи, но най-често за празник или за здраве на семейството. По този случай се коли агне или овца. Одрано и почистено от вътрешностите, животно се посолява, зашива. Набучва на дълъг прът по цялата дължина и така вече е готово за печене.

Запалва се голям огън, на който изгарят около половин кубик дърва, за да стане хубава жар. Когато пламъците са затихнали, на височина около 40 - 60 см от жарта се поставя агнето, прикрепено на два чатала. То се непрекъснато се върти, като от време на време месото се намазва с лой (може и масло). Доброто чеверме става на бавен огън, за не по-малко от 7 часа. Когато е готово, се сваля от големия шиш, разчупва се на парчета и месото само се отделя от костите. Под и над него за около 15 минути се слагат борови или елхови клони, които му придават особен аромат (така са правили хайдутите).

Удоволствието от такова ястие е изключително, не само поради добрия вкус, но и атракцията е наповторима. Особено ако към вкуса на приятно препеченото агнешко добавим чашка хубата българска ракия или руйно червено вино ефекта е страхотен.

Преживяването е наистина незабравимо, ако можеш да гледаш как чевермето се върти на шиша върху тлеещата жарава, на поляна сред вековни борове и ели, до студен планински ручей, в който се изстудяват напитките и динята за десерт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар