Трапезна майонеза

Продукти за 1 доза:
3 жълтъка. 1 1/2 ч. ч. растително масло, 1 с. л. вино, 1 с. л. оцет, сок и настъргана кора от 1/2 лимон, сол.

Жълтъците се разбиват с оцета, виното и щипка сол в съд, поставен във водна баня, докато се разпенят и започнат да се сгъстяват. Захваща се майонеза с растителното масло по общата схема. От време на време съдът с майонезата се изважда отводната баня, за да се поохлади. След поемането на всичкото растително масло той се отстранява от огъня, но разбиването на майонезата продължава до пълното й охлаждане.

Тази майонеза е устойчива и може да се съхранява по-дълго време без съществени изменения на вкуса й. Служи като основна майонеза за получаване на всички производни майонези.

Няма коментари:

Публикуване на коментар