Кьополу

Продукти:
2 кг червени чушки
1 кг зелени чушки
2 кг паталаджани
4 кг домати (консервни) или 2 буркана доматено пюре
1/2 кг моркови
250 мл олио


Приготвяне:
Чушките и патладжаните се опичат, след което се обелват и се смилат с машинка за месо или с блендер.
Морковите се сваряват и се смилат.
Ако се прави с домати, те се измиват, бланшират се, обелват се и се настъргват на ренде или се смилат за да се получи доматен сок.
В голям съд се слага доматеният сок и се вари докато се изпари водата и се сгъсти след което се слагат останалите зеленчуци и олиото. И се вари докато се получи гъста каша.

Ако се прави с доматено пюре продуктите се смесват и се слага съвсем за кратко на огън, да бъкне.

Подправките като чесън, магданоз, оцет ги слагам през зимата. Полученото кьополу е много ароматно.

Разсипва се в затоплени буркани и се вари около 5 минути.

1 коментар:

  1. Много странна рецепта. Разбира се, че всеки има право да си има своя вкус и да готви както си иска, но кьопоолуто е все пак патладжани. Аз например го правя по рецептата на баба ми - 4:2:1 или 5:3:2 - патладжани:пиперки:домати. Срещал съм рецепти, където чушките преобладават над патладжаните, но за първи път вижам доматите да са повече, и то два пъти, от патлажаните :-)

    В някои форуми самото присъствие на домати в кьопоолуто го наричат (презрително) лютеница. Не е ли малко "червено доматено", вместо "синьо доматено" твоето?
    За да не чакам с часове да ми се изпари водата, доматите ги изцеждам 0,5-1 час в цедка или гевгир. Със сока си разреждам водката :-)
    Това, че някои слагат и моркови в кьопоолуто си, го научих скоро. Пуснах няколко бурканчета с моркови и ще видим какво ще стане.
    Рецепта ти би трябвало да е за зимнина. Не е ли малко малко стерилизиране от 5 минути? Срешнах препоръки за от 10 до 90(!!!) минути стерилизация. Аз лично никога не съм стерилизирал кьопоолуто си - един пръст олио отгоре и толкова.
    Приятен апетит :-)

    ОтговорИзтриване