Продукти:
2 кг червени чушки
1 кг зелени чушки
2 кг паталаджани
4 кг домати (консервни) или 2 буркана доматено пюре
1/2 кг моркови
250 мл олио
Приготвяне:
Чушките и патладжаните се опичат, след което се обелват и се смилат с машинка за месо или с блендер.
Морковите се сваряват и се смилат.
Ако се прави с домати, те се измиват, бланшират се, обелват се и се настъргват на ренде или се смилат за да се получи доматен сок.
В голям съд се слага доматеният сок и се вари докато се изпари водата и се сгъсти след което се слагат останалите зеленчуци и олиото. И се вари докато се получи гъста каша.
Ако се прави с доматено пюре продуктите се смесват и се слага съвсем за кратко на огън, да бъкне.
Подправките като чесън, магданоз, оцет ги слагам през зимата. Полученото кьополу е много ароматно.
Разсипва се в затоплени буркани и се вари около 5 минути.
КОМЕНТАРИ - НОВИНИ ЗА ХОТЕЛА, ПОЧИВКА В СЕЛО БАНЯ, РЕЦЕПТИ ЗА ЯСТИЯ ОТ ПИРИНСКО
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Интересни ястия
- Сиромашка златна печеница с картофи
- Майонезена салата с консервирана риба
- Омлет по белгийски със шунка и газирана вода
- Балканска каварма с кашкавал и лук
- Бобена яхния с картофи и лук по селски
- Царевична пита с чушки и сирене
- Чомлек-кебап по драглишки - рецепта от село Горно Драглище
- Картофи по драглишки - рецепта от село Горно Драглище
- Вегетарианска мусака с лук и зелен фасул
- Забулени яйца върху канапе
- Мусака от зеле, картофи и ориз
- Салата от тиква и ябълки
- Фетучини с репей и грах
- Риба с кисели краставички
- Телешки кюфтета със спанак
- Оризов сладкиш с масло
- Ароматни краставици по гръцки
- Кисело-сладка салата от чушки и зеле
- Кисело-сладки свински ребра
- Омлет с краставица и соев сос
- Пържени соеви кълнове
- Пърлени хлебчета
Етикети
Традиционни
На фурна
По селски
Ястия с месо
Задушено
Вегетариан
Готвено
Постни ястия
Разделно хранене
Закуски
Предястия
Рецепти
Баница
Питки
Салати
Яйца
Супи
Печено
Риба
Морски дарове
Баня
Пица
Спагети
Дивеч
Ресторант
ЯСТИЯ за БЪДНИ ВЕЧЕР
Google
Keywords
english version
Десерти
За нас
Ключови думи
Коментари
Кулинарни съвети
Мнения
Напитки
Скара
Форум
английска версия
търсачки
contacts
rooms flats
site map карта сайт
strastna-sedmica
velikden
velikdenski obichai
Апартаменти
Боза
Великденско меню
Галерия
Пирин
При Спаска
Фотогалерия
контакти
стаи
Много странна рецепта. Разбира се, че всеки има право да си има своя вкус и да готви както си иска, но кьопоолуто е все пак патладжани. Аз например го правя по рецептата на баба ми - 4:2:1 или 5:3:2 - патладжани:пиперки:домати. Срещал съм рецепти, където чушките преобладават над патладжаните, но за първи път вижам доматите да са повече, и то два пъти, от патлажаните :-)
ОтговорИзтриванеВ някои форуми самото присъствие на домати в кьопоолуто го наричат (презрително) лютеница. Не е ли малко "червено доматено", вместо "синьо доматено" твоето?
За да не чакам с часове да ми се изпари водата, доматите ги изцеждам 0,5-1 час в цедка или гевгир. Със сока си разреждам водката :-)
Това, че някои слагат и моркови в кьопоолуто си, го научих скоро. Пуснах няколко бурканчета с моркови и ще видим какво ще стане.
Рецепта ти би трябвало да е за зимнина. Не е ли малко малко стерилизиране от 5 минути? Срешнах препоръки за от 10 до 90(!!!) минути стерилизация. Аз лично никога не съм стерилизирал кьопоолуто си - един пръст олио отгоре и толкова.
Приятен апетит :-)